Hoppa till innehåll

Värt att veta: Är insekter framtidens hållbara foderingrediens?

12 september 2024 höll Cecilia Lalander en lunchföreläsning om vilken roll insekter kan komma att spela i framtidens hållbara foderproduktion.

Insekter fungerar som naturens naturliga avfallshantere, då de har förmågan att förädla biologiskt nedbrytbart material och användas som foderråvara i foder till djur. Genom att koppla samman livsmedelsproduktion med avfallshantering kan insekter främja cirkularitet inom livsmedelssystemet. Uppfödning av insekter kan emellertid vara hållbar eller icke-hållbar beroende på vilket substrat de föds upp på och hur uppfödningen utförs. Under de senaste tio åren har insektsproduktionen i Europa genomgått en betydande utveckling, vilket resulterat i ett ökat antal aktörer inom insektindustrin.

Anläggning med Vapenflugor (soldier flies, Stratiomyidae) på SLU.
Foto: Jenny Svennås-Gillner.

Cecilia Lalander är docent i teknologi vid Institutionen för energi och teknik och har forskat kring användning av insekter i avfallshantering sedan 2011. I föredraget lyfter Cecilia faktorer som påverkar hållbarheten i insektsproduktion och beskriver samtidigt de möjligheter som insektssektorn i Europa har, samt de utmaningar de står inför.

Cecilia Lalander
Foto: Jenny Svennås-Gillner.

Föreläsningen spelades in och gå att se i efterhand på SLU Play och SLU-biblioteket på Facebook.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *