Hoppa till innehåll

Vårt arbete

Cecilia Lalander PhD visar kretsloppet runt vapenflugor (soldier flies, Stratiomyidae) på SLU. Foto: Jenny Svennås-Gillner.

Logo

Mat blir mat igen

Målsättningen är att realisera en cirkulär värdekedja där matavfall och sidoströmmar inom matproduktion blir foder till insekter som kan användas som djurfoder eller livsmedel.

Vi är ett konsortium bestående av Ecoloop, Johannas Stadsodlingar, Tebrito, SLU och Ragn-Sells. Tillsammans har vi tidigare arbetat i projekt som visat att nuvarande regelverk inte är anpassade för ett cirkulärt matsystem. För att lösa detta initieraede myndigheterna ”One stop myndighetsshop,” där delar av gruppen utvalts som en fallstudie för hur man kan arbeta med utvecklingen av lagar och regelverk på ett sätt som främjar en cirkulär ekonomi. På EU-nivå bedrivs ett aktivt arbete inom ramen för IPIFF där delar av gruppen ingår. I tidigare projekt har vi också bedrivit omfattande arbete inom riskhantering genom forskningsprojekt. Dessa tidigare projekt utgör en unik möjlighet att påverka utvecklingen av policys och styrmedel i Sverige men även på EU-nivå.

Genom att samla aktörer från hela värdekedjan har en bred uppsättning problem kunnat tacklas, som tagit oss flera steg framåt på vägen mot ett mer cirkulärt matsystem. Förutom att validera tekniker för att omvandla matavfall till insekter och i sin tur till djurfoder, har vi banat väg för mer systemövergripande åtgärder kopplade till bland annat lagstiftning och kvalitetssäkring genom digital spårbarhet.

Andra projekt vi har jobbat tillsammans med kan hittas på vår webbsajt: Circularodling.se

Arbetet fortsätter!

Arbetet med att bättre ta vara på matsystemets resurser fortsätter! Förutom att utreda om insekter kan agera biologisk barriär till möjliga patogener i matavfall har frågan om policy och regelverk blivit mer aktuell än någonsin. För att Sverige inte ska halka efter i proteinskiftet kommer nationella, såväl som EU-lagar, att behöva komma i kapp. I det arbetet kommer vi behöva engagera såväl branschen som myndigheter och inte minst beslutsfattare!

Bild till höger, vapenflugor (soldier flies, Stratiomyidae) på SLU.
Foto: Jenny Svennås-Gillner.